L-Tryptofan pro správné fungování nervové soustavy a mozku


Dnešní doba působí na každého z nás mnoha nepříjemnými vlivy, které navozují stres. Ten je také zodpovědný za většinu civilizačních chorob a problémů. Pochopitelně je žádoucí se mu vyhýbat a žít takový život, abychom stresových podnětů a vlivů prožili co nejméně. Ne vždy se to ale do důsledku daří dodržet, stejně tak udržovat v rozumných mezích vhodnou životosprávu, dostatek spánku, regeneraci a odpočinek. Zvláště v komplikovaných mezilidských vztazích, v rodinách s dětmi a mezi seniory dochází k potížím v souvislosti s nedostatečnou činností nervové soustavy a mozku a s jejím přetížením. Kromě základních racionálních stravovacích návyků bychom měli věnovat pozornost i některým látkám, které mají na tuto oblast zásadní vliv.

lidské télo

Výživa nervové soustavy a mozku

L-Tryptofan – v lidském organismu je tato základní aminokyselina potřebná k tvorbě serotoninu – hormonu štěstí, který upravuje funkci mozku a nervové soustavy do přirozené podoby. Tuto aminokyselinu si tělo nedokáže vytvořit samo, a proto se musí dodávat ve stravě. V některých případech je vhodné přidávat jej jako potravinový doplněk, zvláště v případě nevhodné stravy nebo z důvodu nedostatečného vstřebávání. Týká se to hlavně seniorů, ale i lidí v mladším věku, jejichž organismus strádá vlivem stresu, působením alkoholu a tabákového kouře. Nedostatek L-Tryptofanu potažmo serotoninu se může projevit psychickým vyčerpáním, depresemi, úzkostmi, podrážděností, poruchami spánku. Jako doplněk je nutné užívat jej v rozumných dávkách a dodržovat jejich doporučené hodnoty, je možné se jím i předávkovat.

nervové vyčerpání

Vyvážený poměr mastných kyselin – mastné kyseliny známé pod názvem omega-3 a omega-6 by měly být ve stravě zastoupeny v optimálním poměru zhruba 1:4. Bohužel naše stravovací návyky tomu příliš neodpovídají a značně převažuje složka omega-6. To způsobuje zánětlivé procesy a nedostatek výživy pro náš mozek, cévy a nervovou soustavu. Měli bychom dbát na větší přísun omega-3, která je obsažena především v mořských tučných rybách, ale hlavně ve vlašských ořeších. Pouhá hrst vlašských ořechů podávaná třikrát týdně dokáže zabezpečit dostatek této důležité látky. Kvalitním zdrojem je také řepkový olej lisovaný za studena a zbavený erukové kyseliny.

Mohlo by se vám líbit...