Čistá kuchyně bez bakterií

Ač chceme nebo ne, nevítaní návštěvníci v podobě mikroorganismů žijí neustále s námi, na každém kroku. Valná část se jich nachází v místě, kde jsou nejméně vítané, a sice tam, kde připravujeme jídlo pro celou naši rodinu, tudíž s nimi přicházíme hodně do kontaktu. Může pak hrozit infekce a s ní spojené nejrůznější trávicí obtíže. Proto je důležitá pravidelná údržba pracovních ploch, linky, používaného nádobí a také různých hadříků, houbiček a dalších pomůcek. 
kuchyňská linka

Kde se nejčastěji vyskytují bakterie v kuchyni?
·         Nejvíce mikrobů ulpívá na houbičce na nádobí, na které zůstávají zbytky jídla a v kombinaci s vlhkostí jsou tak skvělým prostředím pro nejrůznější druhy bakterií. Nevyhýbají se ani utěrce, kterou umyté nádobí utíráme. V boji s těmito druhy mikrobů bohužel nepomáhá ani časté mytí houbičky nebo její vyvařování, nejlepším řešením je tedy její pravidelná a dostatečně častá výměna.
·         Spousta bakterií také ulpívá ve dřezu, taktéž ze zbytků potravin z nádobí. Proto je důležité dřez a jeho odtok pravidelně udržovat v čistotě pomocí speciálních přípravků.
·         Usazování mikrobů se samozřejmě nevyhýbá ani myčce na nádobí, proto i jí byste měli věnovat pravidelnou očistu nejen vnitřních prostor, ale také rozebraného sítka, které zachycuje nečistoty.
·         Pravidelně čistit a umývat bychom měli také prkénka, na kterých krájíme syrové maso a další potraviny.
·         Lednice a spižírna jsou také častým místem, kde se rády množí různé druhy mikrobů. Je to způsobeno především nevhodným skladováním potravin a také nedostatečnou kontrolou jejich doby trvanlivosti.
mytí nádobí
Mikrobů v domácnosti se nikdy nezbavíme na 100%, ale jejich výskyt se dá alespoň omezit na minimum. Ideálním pomocníkem, jak se zbavit velké části bakterií v kuchyni je také používání speciálních dezinfekčních přípravků k tomu určených.

Mohlo by se vám líbit...