Výrobci přechází na hrách, aby uspokojil rostoucí poptávku po bílkovinách


Prášek vzniklý po předchozí proceduře je následně přidáván do vaflí, sportovních nápojů, výživových tyčinek a proteinových koktejlů. Toto je jen několik málo výsledků tlaku ze strany největších světových zemědělských firem k nalezení alternativních rostlinných bílkovin, které by byly potravou pro lidi a hospodářská zvířata po celém světě. „Když se zamyslíme nad tím, kam se bude ubírat budoucnost, je hrášek perspektivní surovinou,“ řekl David Henstrom, viceprezident společnosti Cargill Inc.
müsli mísa.jpg
Hrách je v mnoha ohledech ideálním a moderním americkým jídlem, neboť je bohatý na bílkoviny, má rostlinný původ a je bezlepkový. Zatímco trh zůstává poměrně malý, poptávka po hrachovém prášku a dalších rodících se zdrojích bílkovin vzrůstá, od střední třídy v Číně a uvědomělých občanů Kalifornie až po majitele hospodářských zvířat a chovatele ryb, kteří potřebují krmit svá zvířata při stále omezenějším rozpočtu.
ovocné koktejly.jpg
Cargill a jeho konkurenti, jako jsou Archer Daniels Midland nebo Richardson International, největší kanadský zpracovatel obilí, investují do speciálních ingrediencí ve snaze o vyšší ziskové marže, než jaké mohou vytěžit z rozšířenějších komoditních plodin, jako sójové boby, kukuřice a pšenice. Společnost Cargill investovala v lednu neupřesněnou částku do společného obchodu s rodinnou firmou PURIS, která začínala v Iowě jako malá společnost a nyní je vlastníkem továrny na výrobu hrachového prášku ve Wisconsinu.
kuličky hrášku.jpg
Oba podniky také pracují na navýšení obsahu bílkovin v hrášku prostřednictvím křížení, což nebylo dosud známo. Konkurent Cargillu, společnost ADM, nyní v Severní Dakotě staví vlastní závod na zpracování hrachu a uzavírá se zemědělci smlouvy o nákupu a pěstování žlutého hrachu. Výzkumníci společnosti také studují dalších 30 druhů potenciálních zdrojů bílkovin, včetně ořechů a semínek.

Mohlo by se vám líbit...